Bergtunga - en delikatess som funkar på grillen

En mångsidig plattfisk som är enkel att tillaga, och som passar de flesta smaker - det är bergtungan det. Oavsett om du låter dess egna, milda smak stå i fokus eller marinerar den för mer intensiva smaker och sedan tillagar den till knaprig perfektion på grillen, så är bergtungan en självklar del i en uppskattad måltid.

Att tänka på när du ska köpa bergtunga 

Bergtunga är en plattfisk som är populär i många delar av världen, och är uppskattad för sitt fasta och delikata kött med mild smak. Viktigt att tänka på när du ska köpa bergtunga är att försäkra dig om att den är färsk. Köttet ska vara genomskinligt och fast, och framför allt ska fisken inte lukta allt för starkt eller surt. Tillagningen av bergtunga är relativt enkel, och den kan utföras på flera olika sätt. Oavsett vilken metod du väljer är det bra att veta att bergtungan är klar att servera när den nått en innertemperatur på 40-45°C.

Bergtunga funkar fint på grillen

Det enklaste att tillaga bergtunga på är att steka den. Sedan kan du salta och peppra fisken efter smak och steka den i en panna med smör eller olivolja. Stekt bergtunga passar bra med olika typer av såser, till exempel en sås på gräslök och citron eller en beurre blanc-sås.

En annan vanlig tillagningsmetod för bergtunga är att använda ugnen. Smaksätt den med salt, peppar och örter och efter smak. Rulla filéerna, lägg dem i en ugnsfast form och häll på vitt vin. Tillaga fisken på 175°C tills den uppnått rätt temperatur och är lätt att dra isär med en gaffel. Servera med en smakrik sås, till exempel en sås på rökt paprika och tomat.

Bergtunga är också en utmärkt fisk att grilla. Innan du lägger den på grillen kan du först låta fisken marineras i cirka en timme för att ge den extra smak. Annars går det även bra att torka filéerna torra, salta och peppra för att till sist droppa på olivolja och lite citron. Sedan kan du grilla fisken på hög värme tills den har rätt temperatur och ett knaprigt skinn. Använd gärna ett fiskhalster om du har ett sådant. Servera med en sallad och kanske en salsa på mango och avokado.

Tillbehör till bergtunga

Det finns många olika tillbehör som passar bra till bergtunga. De flesta grönsaker funkar utmärkt, till exempel sparris, broccoli eller zucchini. Precis som till övrig fisk passar potatis i olika former bra till bergtunga, men även blomkål och rotfrukter är utmärkta smakkompisar. För en mer hälsosam måltid kan du också servera bergtunga med en fräsch sallad med dina favoritgrönsaker.

Till din bergtunga passar det bra med halvtorra, fruktiga vita viner eller ett lättare rött vin. Låt smakintensitet och tillbehör styra ditt val av dryck.

 

Vill du köpa bergtunga som är nyfångad och få den levererad till dörren? Beställ Fisklådan redan idag.

Varmt välkommen med din beställning!