Hållbarhetsguiden

Så länge håller fisk och skaldjur i kylen och frysen

 

Färsk fisk bör du konsumera inom två dagar efter att du har fått hem den. Om du inte planerar att tillaga den direkt kan du förvara den i frysen för att förlänga hållbarheten. Vår färska fisk är vakuumpackad och håller därför nio dagar i kylen från och med leveransdagen. 

  • För att kunna avgöra om din fisk fortfarande är färsk, kan du hålla koll på att den har en frisk, och inte för stark, lukt. Den kan dock variera mellan olika sorters fisk. 

  • Säkerställ att skinnet är helt och glänsande, har klara färger och en jämn, slemliknande yta.

  • Gälarna ska vara klart röda i färgen och inte ha någon smuts. 

  • En färsk fisk har ett spänstigt kött som inte lämnar något märke när du trycker på det, samt klara och något utstickande ögon. 

  • I de fall där man har tappat fisken på blod har de en rosa färg och fiskar som legat på is kan ha gråröda gälar.

Så länge håller fisk i kylen

Vår färska, vakuumförpackade fisk håller max nio dagar. Så länge håller fisk i kylen. Så fort du får hem din färska, vakuumpackade fisk – var noga med att kyla den omedelbart. Se till att ditt kylskåp håller en temperatur på mellan 0°C till 3°C då fisk snabbt kan förstöras vid högre temperaturer. Den kallaste delen av ditt kylskåp är vanligtvis den nedersta hyllan, så där kan du med fördel förvara din fisk.

Låt alltid fisken vara kvar i sin originalförpackning, då den är utformad för att hålla fisken fräsch. Om du behöver flytta fisken till en annan behållare, se till att den är lufttät och läcksäker. 

Gravad lax som tagits ur sin förpackning och som förvaras i kylen har en hållbarhet på upp till en vecka. Kallrökt lax håller tre dagar och varmrökt lax likaså.

Varken färsk, gravad eller rökt fisk bör ätas efter angivet bäst-före-datum.

Tänk också på att inte förvara fisken tillsammans med livsmedel med stark lukt. Fisk absorberar lätt starka lukter, till exempel lök eller vitlök. Om du sätter in en skål med bakpulver i ditt kylskåp kan det hjälpa till att absorbera oönskade lukter.

Så länge håller fisk i frysen

Tre till sex månader är så länge som fisk håller i frysen. Fisk du redan har tillagat håller en till två månader. 

Om du vill förvara färsk fisk under en längre tid, är det en god idé att frysa in den. Större filéer kan vara bra att dela upp i portionsbitar. Slå in varje bit i aluminiumfolie och lägg den i en lufttät behållare eller fryspåse. Tänk på att märka behållaren eller påsen med typ av fisk och dagens datum. 

Gällande hur länge lax håller i frysen är svaret tre månader. Även förädlad lax, som till exempel gravad, rimmad, varm- och kallrökt lax, går utmärkt att frysa, men inte längre än tre månader. Bäst hållbarhet har den i vakuumpackning. Varmrökt lax blir dock ofta lite mosig i konsistensen när den fryses in.

Så kan du tina fisk på bästa sätt

När det är dags att tina fisk är det viktigt att se till att det inte går för fort. Det bästa sättet att tina fisk på är att lägga över fisken från frysen till kylen kvällen innan du planerar att använda den. Undvik att tina fisk i rumstemperatur då det kan resultera i bakterietillväxt.

När du ska tina lax är det bästa att utgå från samma princip - att låta den tina i kylskåp i cirka ett dygn innan tillagning. Men om du inte har den tiden kan du tina laxen i en skål med kallt vatten. Låt den ligga i sin förpackning/fryspåse och var noga med att byta vattnet ofta så att det alltid är kallt. 

När fisken har en temperatur på -1°C ska den antingen tillagas direkt eller läggas i kylen en stund i väntan på tillagning.

Så lång hållbarhet har frysta räkor

Dina frysta räkor håller, rent teoretiskt, hur länge som helst i frysen givet att den inte är varmare än -18°C. De blir inte olämpliga att äta, oavsett om de är tillagade eller inte, eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i kylan. Däremot förändras räkornas textur och smak över tid, vilket är anledning nog att inte låta dem ligga i frysen i mer än sex månader.

När du sedan ska tina frysta räkor är det bäst att lägga dem i ett durkslag som du sätter i en skål och ställer in i kylskåpet. Upptinade räkor bör förvaras i kylskåp och ätas inom ett dygn efter upptining. 

Övriga skaldjur är inte lika känsliga som räkor, men bör inte heller ligga längre än ett år i frysen. Skaldjur tinas bäst i sin förpackning, men om den saknas kan du lägga dem i en skål med kallt, lättsaltat vatten och ställa in den i kylskåpet.

Så ger vakuumpackad fisk bra hållbarhet

Den stora fördelen med vakuumpackad fisk är att metoden går ut på att man suger ur allt syre ur förpackningen och därmed förhindrar den naturliga nedbrytningsprocessen. Fisken konserveras i förpackningen och får en betydligt längre hållbarhet i kylen, men framförallt i frysen, än den får vid traditionell infrysning. Dessutom bevaras smak, konsistens och kvalitet på ett mycket bättre sätt.

Vår fisk levereras vakuumpackad och har en hållbarhet på nio dagar i kylen från och med leveransdagen. I frysen är hållbarheten så lång som upp till två år. 

När du sedan öppnar vakuumpackningen bör du förvara fisken i kylskåp och tillaga den inom tre dagar.

Vill du köpa nyfångad fisk och få den levererad till dörren? Bygg din egen Fisklåda redan idag.

Är du istället sugen på hemleverans av färska skaldjur? Beställ Skaldjurslådan och se fram emot fantastiska måltider.

Varmt välkommen med din beställning!