Så länge håller fisk och skaldjur i kylen och frysen

Farsk_fisk-_Fryst_Fisk
Fisk och skaldjur är kallblodiga, vilket innebär att deras kroppstemperatur följer vattnets temperatur och eftersom de lever i kalla vatten, gör det deras protein särskilt känsligt. Detta protein torkar ut vid lägre temperaturer än kött som är varmblodigt då djuren lever på land. 

Det är därför extra viktigt att förvara den på rätt sätt för att bevara dess färskhet och smak. För att hjälpa dig få ut det bästa av din fisk, oavsett om du köper den färsk eller fryser den, har vi samlat några praktiska förvaringstips. 

Hur länge håller fisk i kylen?

Det beror på hur fisken är förpackad. Om du har köpt färsk fisk på fiskdisken så håller den ca 2 dagar i kylen. Vår färska fisk kommer vakuumförpackad och håller 9 dagar i kylen.

Se till att ditt kylskåp håller en temperatur på mellan 0°C till 3°C då fisk snabbt kan förstöras vid högre temperaturer. Den kallaste delen av ditt kylskåp är vanligtvis den nedersta hyllan, så där kan du med fördel förvara din fisk.

Låt alltid fisken vara kvar i sin originalförpackning, då den är utformad för att hålla fisken fräsch. Om du behöver flytta fisken till en annan behållare, se till att den är lufttät och läcksäker.

Hur länge håller fisk i frysen?

Tre till sex månader är så länge som fisk håller i frysen.

Fisk du redan har tillagat håller en till två månader. Om du vill förvara färsk fisk under en längre tid, är det en god idé att frysa in den.

Hur länge håller lax i frysen?

Lax håller i frysen ca tre månader.

Även förädlad lax, som till exempel gravad, rimmad, varm- och kallrökt lax, går utmärkt att frysa, men inte längre än tre månader. Varmrökt lax blir dock ofta lite mosig i konsistensen när den fryses in. Bäst hållbarhet har den i vakuumpackning.

Så kan du tina fisk på bästa sätt!

När det är dags att tina fisk är det viktigt att se till att det inte går för fort.

Det bästa sättet att tina fisk på är att lägga över fisken från frysen till kylen kvällen innan du planerar att använda den.

Undvik att tina fisk i rumstemperatur då det kan resultera i bakterietillväxt.

När du ska tina lax är det bästa att utgå från samma princip - att låta den tina i sin förpackning kylskåp i cirka ett dygn innan tillagning. Men om du inte har den tiden kan du tina laxen i en skål med kallt vatten.

Så lång hållbarhet har frysta räkor!

Dina frysta räkor håller, rent teoretiskt, hur länge som helst i frysen givet att den inte är varmare än -18°C. De blir inte olämpliga att äta, oavsett om de är tillagade eller inte, eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i kylan.

Däremot förändras räkornas textur och smak över tid, vilket är anledning nog att inte låta dem ligga i frysen i mer än sex månader.

När du sedan ska tina frysta räkor är det bäst att lägga dem i ett durkslag som du sätter i en skål och ställer in i kylskåpet.

Upptinade räkor bör förvaras i kylskåp och ätas inom ett dygn efter upptining.

Så länge håller vår fisk!

Den stora fördelen med vakuumpackad fisk är att metoden går ut på att man suger ur allt syre ur förpackningen och därmed förhindrar den naturliga nedbrytningsprocessen.

Fisken konserveras i förpackningen och får en betydligt längre hållbarhet i kylen, men framförallt i frysen, än den får vid traditionell infrysning.

Dessutom bevaras smak, konsistens och kvalitet på ett mycket bättre sätt.

Vår fisk levereras vakuumpackad och har en hållbarhet på 9 dagar i kylen från och med leveransdagen.

I frysen är hållbarheten så lång som upp till två år. När du sedan öppnar vakuumpackningen bör du förvara fisken i kylskåp och tillaga den inom 3 dagar.

Upptäck Vår Fisk och Skaldjur

Vill du köpa nyfångad färsk fisk av högsta kvalitet och smak? Bygg din egen Fisklåda redan idag! Är du sugen på hemleverans av färska skaldjur? Beställ vår Skaldjurslåda och se fram emot fantastiska måltider.