Färska Smögenräkor

De kan med rätta kallas för en klassiker och det finns många skäl till att de är så populära. Det är en mångsidig ingrediens som gör matlagningen enkel – räkorna från Smögen kan ätas som de är. Tillsammans med dippsåser och ett gott bröd är de en perfekt förrätt. Som huvudingrediens gör de succé i pastarätter, grytor och sallader.

Viktigt när du ska köpa färska Smögenräkor

Smögenräkor är en riktig klassiker - kända och omtyckta över hela Sverige. Dessa utsökta räkor fiskas i det lilla fiskesamhället Smögen på västkusten och anses vara av högsta kvalitet då de är alldeles färska och hanterade på bästa tänkbara sätt. En bra räka har fin glans i skalet och en frisk doft av hav. När du äter den har den ett visst tuggmotstånd och en bra balanserad sälta.

Kalla och varma Smögenräkor

När du ska tillaga Smögenräkor ska du börja med att skölja dem snabbt i kallt vatten. Men skölj inte för länge, då tappar de smak. Räkorna är en mångsidig ingrediens och fungerar bra i såväl kalla som varma rätter.

Ett populärt sätt att avnjuta Smögenräkor kalla är att servera dem med en härlig dipp eller sås. Vanligtvis är det aioli, men prova även att göra dipp med smak av örter och avokado, eller varför inte ädelost och worcestersås. Pricken över i:et är ett gott bröd till exempel en baguette eller ett lantbröd.

Smögenräkor kan också serveras varma, vilket gör dem till en perfekt ingrediens i en krämig pastarätt eller som en härlig fyllning i en paj. De passar utmärkt i en lyxig soppa tillsammans med fänkål, tomat och en skvätt cognac. Står tapas på menyn kan du låta räkorna tillagas i ugnen under kort tid på hög värme, smaksatta med vitlök, chili och persilja.

Tillbehören som passar fint till Smögenräkor

När du serverar Smögenräkor är det viktigt att ha rätt tillbehör för att göra rätten komplett. En enkel sallad med tomat, gurka och rödlök passar bra till Smögenräkor, liksom en härlig färsk baguette eller surdegsbröd. 

Om du vill ha något mer festligt kan du servera räkorna med en kall champagne eller ett lätt och friskt vitt vin.

Vill du köpa färska Smögenräkor som är nyfångade och få dem levererade till dörren? Beställ Fisklådan redan idag.

Varmt välkommen med din beställning!