Gösen gör sig bra på grillen och som sushi

Gösen är en populär och omtyckt matfisk som fiskas längs ostkusten. Att steka dina gösfiléer i smör är ett säkert kort när det gäller servera gös, men visste du att gösen går utmärkt att grilla och att servera som sushi? Det är helt enkelt en fisk som funkar lika bra på klassiskt sätt som när du vill ta ut svängarna lite.

Att tänka på när du ska köpa gös

När du köper färsk fisk är det viktigt att ha koll på att den är just färsk. Det gäller såklart även gösen. Om dina gösfiléer har en bra lukt och är glansiga och fasta är det som det ska. Gösen har ett vitt, fast och smakrikt kött, och precis som med annan fisk är det viktigt att inte koka eller steka den för länge, då det kan göra att den blir torr och smaklös.

Tillaga gös på olika sätt

När du har fått hem dina gösfiléer finns det en mängd olika sätt att välja på när det gäller tillagning. Det går till exempel utmärkt att lägga dem på grillen. Pensla dem med olivolja och krydda med salt och peppar. Grilla dem sedan över glöden, cirka 3-4 minuter på varje sida. Vill du istället gå på innertemperatur är gösen perfekt då den nått 50-55°C.

Ett annat alternativ är att steka gösen i en stekpanna tillsammans med ett kryddsmör. Till det passar det bra med gratinerat potatismos, vitvinssås och en fräsch sallad.

Gösen gör sig också fint som sushi. Skiva den tunt och kombinera med till exempel pepparrot, ingefära och dill för ett annorlunda, och lite oväntat, sätt att servera den på.

Smaker och tillbehör till gös

Alla de klassiska tillbehören till vit fisk – exempelvis citron, dill, gräslök, brynt smör, rödbetor och kapris – passar såklart utmärkt även till gös. Detsamma gäller för potatis i olika former. 

När det gäller grönsaker är kål av olika slag ett säkert tips, till exempel stuvad grönkål. Även bladgrönsaker som spenat, ruccola och mangold passar fint, kanske i form av en spenat - och tomatsallad.

Gällande dryck till gös passar det ofta med ett friskt, vitt vin med alternativt ett ljus, lätt öl till exempel en veteöl. Men precis som med mat generellt är det klokt att låta smakerna på mat och tillbehör vara utgångspunkt för val av dryck.Vill du köpa gös som är nyfiskad och få den levererad till dörren? Beställ Fisklådan redan idag.

Varmt välkommen med din beställning!