Kallrökt och gravad lax för alla tillfällen

Lax är en av de mest populära och näringsrika fiskarna i världen. En variant på laxfisk är regnbåge, som har fått sitt namn utifrån det rosaröda band det har på sidan av kroppen. Både kallrökt och gravad regnbåge passar fint i många vardagsrätter och  som uppskattade inslag på buffébordet. 

Viktigt att tänka på när du ska köpa lax

Precis som med all färsk fisk är det viktigt att ha koll på att laxen har ett glansigt och fast kött och att den luktar OK. När det gäller de sorters lax som redan har tillagats, till exempel rökt och gravad lax, har du ett bäst före-datum att utgå ifrån. 

Såväl kallrökt som gravad lax är klassiska delar av svensk husmanskost och ofta en självklar del på buffébordet när något ska firas. Den kallrökta laxen tillagas i större bitar i en rök med alspån i upp till tio timmar och i en temperatur som inte överstiger 30°C. Den skärs sedan i tunnare skivor som passar för servering. Vid gravning av lax läggs en laxsida i en lag med salt, socker och dill och får sedan dra till sig smak under några dagar. Vid servering skärs den i tunnare skivor.

Rätter med gravad och kallrökt lax

Kallrökt lax är en läcker delikatess som är lätt att servera och som passar utmärkt som förrätt, huvudrätt eller som en del av en buffé. Ett klassiskt sätt att servera kallrökt lax på är att lägga den i en bagel tillsammans med färskost, sallad och rödlök. Det blir ett matigt mellanmål eller något att se fram emot på utflykten.

Kallrökt lax passar också väldigt bra i krämiga pastarätter med grädde eller mascarpone och då gärna i kombination med spenat eller soltorkade tomater.

Gravad lax fungerar även den bra som ett pålägg, till exempel på smörrebröd. Tillsammans med några salladsblad, en senapsmajonnäs och färska räkor är det en enkel lunch som ändå känns lyxig.

Prova också att servera gravad lax med en sallad. Blanda ruccola med sockerärter, rödlök, avokado och cherrytomater. Dressa salladen med olivolja och citron och garnera salladen med tunna skivor gravad lax. Den passar också bra tillsammans med en sallad på fänkål, ruccola, persilja, citron, olivolja samt en dressing på crème fraîche och saffran. 

Tillbehören som lyfter kallrökt och gravad lax

En klassisk servering av kallrökt lax är med tillbehör som kapris, rödlök, gräslök och citron. Potatis passar bra till och även olika sorters bröd, då framförallt lite grövre bröd alternativt knäckebröd.

När det gäller gravad lax fungerar det fint att servera en fruktig sallad, exempelvis en avokado- och grapefruktsallad, till. Den kombinationen hittar balansen mellan sött och syrligt på ett bra sätt. Ett mer traditionellt sätt att servera gravad lax är med en gravlaxsås eller hovmästarsås på senap, rödvinsvinäger och dill.

Om du vill dricka något gott till din kallrökta eller gravade lax passar det bra med en lager och en välkryddad snaps. Är du på humör för någon festligare kan du välja ett torrt, vitt vin med en frisk syra eller en champagne.

 

Vill du köpa lax som är kallrökt eller gravad och få dem levererade till dörren? Beställ Fisklådan redan idag.

Varmt välkommen med din beställning