Abborre - en enkel klassiker

Den som avnjutit nyfiskad abborre glömmer det inte. Med en smak som inte behöver mer än salt och peppar för att anses vara en delikatess, är abborren uppskattad bland såväl fiskare som matlagare över hela landet. Men för den som är sugen på att ta ut svängarna finns det även många andra spännande sätt att tillaga abborre på.

Viktigt att köpa abborre som är färsk

Abborre är en riktig favorit och det är lätt att förstå varför - den har en fantastisk smak och är mångsidig när det kommer till matlagning. När du lagar abborre själv är det viktigt att köpa abborre som är färsk. Fasta och glansiga filéer som inte luktar för starkt är goda tecken på nyfångad fisk.

Tillaga abborre med enkla och klassiska smaker

När du sedan börjar tillaga fisken räcker det att krydda den med enkla smaker som salt, peppar och färska örter. Abborrens naturliga smak är ju redan så god, så det är ingen idé att överkrydda den. Vill du ändå prova något nytt fungerar såväl citronsaft som soja utmärkt som smaksättning.

Tänk på att abborre är en rätt känslig fisk som kräver lite extra omtanke. Se till att inte koka eller steka den för länge eller på för hög värme så att den blir seg och torr eller så lite att den fortfarande är rå och farlig att äta. En bra riktlinje är att abborren är klar när den har en innertemperatur på cirka 50-52°C.

Tillbehören som passar abborren bäst

Vad passar då att servera till abborren? Om du väljer att det klassiska sättet att tillaga abborrfiléer genom att smörsteka dem panerade med ströbröd, passar det fint med en sås gjord på steksky och grädde samt kokt potatis. Just potatis i alla dess former fungerar för det mesta fint till fisk, och så även till abborre. Ett hemlagat potatismos är ett säkert kort.

Om du vill servera grönsaker till din abborre så är det gott med till exempel ångad broccoli, stekta kantareller eller en sallad med färsk spenat och rädisor.

Såsen anses ju av många att vara pricken över i:et. När det gäller sås till abborre är det precis som med kryddningen - det är det enkla som gör sig bäst. En sås på smör, citronsaft, och dill eller en klassisk sås som hollandaisesås eller bearnaisesås passar utmärkt.

Till detta dricker du med fördel ett lätt, fruktigt vitt vin eller en ljus öl. 


Vill du köpa abborre som är nyfångad och få den levererad till dörren? Beställ Fisklådan redan idag.

Varmt välkommen med din beställning!